Home >> Ontdekkenzien >> Musea >> De groote oorlog rond de Achelse Kluis

De groote oorlog rond de Achelse Kluis


Kindvriendelijk

Rolstoelvriendelijk

Groepen

Een uniek intergemeentelijk grensoverschrijdend samenwerkingsporject in en rond de Achelse Kluis en diverse locaties in Noord-Limburg met verhalen over het einde van WO I en treinontploffing in Hamont 18 november 1918

De oorlog begon steeds meer kwaad bloed te zetten en bracht ontelbare gezinnen in de problemen door steeds toenemende schaarste. Vlaamse activisten konden met toestemming van het Duits burgerlijk bestuur belangrijke Vlaamse eisen van voor WO I concreet maken: de vernederlandsing van de rijksuniversiteit Gent werd volledig uitgevoerd.
Aanvankelijk leek Duitsland voordeel te halen door de terugtrekking van het revolutionaire Rusland uit de Grote Oorlog. Duitse troepen werden massaal overgebracht naar het westen. De Duitse,legers boekten merkbare terreinwinst o.m. rond Ieper.
Maar sinds eind 1917 werden de geallieerde legers ondersteund door Amerikanen die het verschil zouden maken en de uitgeputte Duitse legers zouden doen wijken. In Duitsland zelf ontstonden overal revoltes tegen het Duits bestuur. Het communisme was in opmars.
Ondertussen begon ook in België aan de IJzer in de zomer van 1918 het eindoensief. Bij de Wapenstilstand op 11 november was Gent reeds bereikt.
Door de overhaaste terugtrekking van de Duitse troepen gebeurden her en der ongevallen, waaronder de treinontplong aan het station te Hamont één van de ergste was.

Wat is er te zien?
Een overzicht van 5 jaar oorlog, een kijk op de laatste oorlogsgebeurtenissen, de overgave van het Duitse leger en de Wapenstilstand, de grote treinontplong in het station te Hamont  tijdens de terugtrekking van het Duitse leger, de uitbundige viering van de terugkeer van de frontsoldaten met grootse vredesstoeten, de oprichting van oorlogsmonumenten, de trofeeën van de frontsoldaten.

  Praktische informatie
  • Permanente tentoonstelling gedurende vijf jaren, met jaarlijks aangepaste thema's.
  • De tentoonstelling is toegangkelijlk voor rolstoelgebruikers 
  • Er is voldoende parkeerruimte 
  Openingstijden

  Van 6 april 2019 tot 26 mei 2019
  Elke zaterdag en zondag van 12.00 - 16.00 u

  Bezoeken voor groepen onder begeleiding kan op volgende dagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. 

  Op maandag is de Achelse kluis gesloten. 

  Info

  Locartie:
  Sint-Benedictusabijd
  De kluis 1
  B - 3930 Hamont-Achel

  Bezoeken kunnen afgesproken worden bij de VVV Hamont-Achel ( info@toerisme-hamont-achel.be +32(0)11 64 60 70 )

  www.noordlimburg1914-1918.be

  meer over: