Tentoonstelling WO I Thema Het dagelijkse leven & smokkel

22 apr

Tentoonstelling WO I Thema Het dagelijkse leven & smokkel De Duitse bezetting en bitterkoude winters maakten het dagelijkse leven van de gewone man tijdens de Groote Oorlog niet gemakkelijk. Onmiddellijk ontstonden Hulp- en Voedselcomités om de burgers te ondersteunen. Het voedsel werd gerantsoeneerd, maar kinderen kregen gratis soep. De broodprijs bleef stijgen. Een alternatief was smokkelen, een lucratieve bezigheid aan onze grens.
Locatie
Achelse Kluis
De kluis 1
3930 Achel (Hamont-Achel)
Prijs: € 2,00
Website
http://www.noordlimburg1914-1918.be
Info
De bezetter eiste steeds meer van de plaatselijke bevolking. Grote delen van de oogst, zoals aardappelen, rogge en stro werden opgeëist. De gewone burger en de boer op het platteland wisten zich uit de slag te trekken in deze moeilijke omstandigheden.

Hier aan de grens vluchtten burgers om talloze redenen naar Nederland. Anderen werden opgeëist voor de oorlogsindustrie in Duitsland.
In 1917 forceerden de Britten nabij Passendale een doorbraak in het vastgelopen oorlogsfront. Honderdduizenden sneuvelden ondanks beperkte terreinwinst. In Rusland brak de revolutie uit.

Wie meer wil weten over het dagelijkse leven tijdens de Groote Oorlog kan vanaf 1 juli 2017 terecht op de tentoonstelling in de Achelse Kluis.

Tentoonstelling in de Achelse Kluis met verhalen over het dagelijkse leven en de smokkel:

* Het huisgezin
* De rol van de kerk en de kloosters, verenigingsleven
* De rol van de gemeente en andere overheden
* Tewerkstelling
* Smokkelen
* Onderwijs
* Bijzondere thema's waaronder:
o Voedselbevoorrading door het Hulp- en Voedselcomité
o De Spaanse griep
o De nieuwe Achelse Kluis in 1917
o Vluchtelingen toen en nu