Ontdek het dorp wandfeling

Het Noord-Limburgse Achel telt 5.500 inwoners en ligt op een boogscheut van de Nederlandse grens. Een groepje inwoners, waarvan velen lid van Landelijke Gilde, stak de hoofden bij elkaar. Met de hulp van de vrijwilligers en medewerkers van VVV Hamont-Achel verbonden  we de leukste plekjes in ons dorp. Trots stellen wij u onze ‘Ontdek het dorp’ route voor! Met deze kaart loodsen we je door Achel. Je stapt zowel door de dorpskern, als door het groen en leert heel wat bij over de rijke geschiedenis van ons landelijke grensdorp.

1) We beginnen de dorpswandeling op het Michielsplein, bij de Sint-Monulphus en Gongulphuskerk en de fontein van de Achelse zingende Lier. Dit kunstwerk van Willy Ceysenbs zingt het lied van de Achelse eigenheid, ook na de fusie met Hamont. Je stapt er van 1139 (eerste vermelding van Achel in een pauselijke bul) tot in 1977 (de fusie). Elke steen in de vijver bevat nl. een datum die symbolisch is voor de geschiedenis van Achel.

2) We verlaten het Michielsplein in zuidoostelijke richting via Catharinadal. Onderweg bewonder je het beeldje ‘Vijf eeuwen Ridderzate van de Heerlijkheid Grevenbroek’. Achel behoorde in de vroege middeleeuwen samen met Hamont en Sint-Huibrechts-Lille (Neerpelt) tot de heerlijkheid Grevenbroek

3) Je volgende stop is het voormalige franciscanessenklooster Catharinadal. Dit klooster werd in 1432 opgericht met de steun van de heer van Grevenbroek. Nu is de ambachtelijke kaasmakerij en hoevewinkel van de gebroeders Boonen erin gehuisvest. Peter maakt samen met zijn broer Bert en echtgenotes Riet en Carine zo’n 150 kazen en 70 andere zuivelproducten met de melk van hun 100 rood-bonte MRIJ-koeien. Het Maas-Rijn-IJssel rundvee is een sterk ras, met eiwitrijke melk die uitermate geschikt is om de Grevenbroecker  blauwschimmelkaas mee te maken. Proef zeker eens van deze award winnende specialiteit!

4) We blijven nu de route volgen tot op de hoek Orchideeënlaan en Militaire dijk. Op deze hoek ligt één van Achels meest bezochte kapelletjes. De kapel werd in 1838 opgericht in opdracht van Wauters-Sallez, rentenierster uit Hasselt. Ze kocht ook het Kasteel Genenbroek en de bijhorende grond. In 1852 verkocht ze haar eigendommen aan de minister van staat De Theux. De kapel werd grondig vernieuwd in de jaren 1930. Nu is ze eigendom van de kerkfabriek van Achel.

5) Blauwhoef rentmeesterwoning. vanaf 1860 werd het wateringgebied aangelegd door graaf de Theux de Meylandt (1794-1874) en later door zijn schoonzoon A. de Cornet d'Elzius de Peissant (1839-98). Het wateringgebied bevind dat zich aan weerszij van de Militaire Dijk, van Orchideeënlaan tot Hamonterweg/ Bosstraat. Op deze eigendom van 600 ha was een rentmeester vereist voor het zakelijke beheer. Rentmeester Jean Kerkhofs hield vanuit zijn woning toezicht op hoveniers, boswachters en wateringbazen. De gewelfde kelders in de woning waren aanvankelijk bedoeld voor de opslag van kazen, gemaakt uit de melk van de koeien die het wateringgebied begraasden. Vandaar dat de woning ook wel eens de Kaasbouw wordt genoemd. Een dochter van de graaf huwde met baron M. Pecsteen. Hun zoon liet de vroegere rentmeesterswoning verbouwen tot een ruime woning, die tot 1994 in het bezit van de familie bleef. Recent werd het complex heropgebouwd.

6) We trekken verder het groen in tot we aan de Waag komen. In het ‘intergemeentelijke’ gebouw de Waag (1772) werd het graan uit de dorpen Achel, Lille en Hamont verplicht gewogen. Vroeger moesten de boeren hun graan laten malen op de banmolen van de heer. In 1771
kochten de drie gemeenten dit recht over. Ze bouwden de Waag om discussies over het tekort aan maal - de molenaar hield wel eens wat graan achter - uit de weg te ruimen.

7) In de vallei van de Warmbeek, de groene long tussen Achel en Hamont, stuiten we op de mysterieuze Tomp. Tomp komt van teump, wat spits betekent. De toren staat op privédomein en is normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Er was heel wat discussie over de precieze geschiedenis van de Tomp. Is het de donjon van een mottenburcht, de voorloper van het kasteel van Grevenbroek? Of is het de romp van een versterkte torenmolen? Je kan een miniatuurversie van de Tomp bezichtigen in het Grevenbroekmuseum. Dit museum is gehuisvest in het Simonshuis, een van de voormalige teutenhuizen in de streek. Teuten waren rondreizende handelaars, die zo’n negen maanden per jaar naar de buurlanden trokken om daar hun koperwerk en textiel te verkopen.

meer over: 

ONTDEK DE NATUUR EN DE HISTORIE

In de groene long tussen Hamont en Achel doorkruisen verschillende bewegwijzerde wandelroutes het uitgestrekte groengebied. U komt zo voorbij de verschillende monumenten uit het historische verleden. Grafheuvels uit de brons-en ijzertijd, de mysterieuze Tomp, de waag, de oude hoeve Beverbeek, De Draad, de Napoleonsmolen, de Teutenhuizen en uiteraard de trappistenabdij de Achelse Kluis.

 

Wandelkaarten

De wandelkaarten kan je aankopen bij het V.V.V. Hamont- Achel of bij het UiTpunt in Hamont.

Wandelkaart kopen

 

Wandelwegen
  • Honden zijn toegelaten mits aan de leiband.
  • Draag steeds aangepast schoeisel.
  • Respecteer onze natuur, laat géén afval achter!
  • Blijf ook steeds op de voorziene wandelpaden.